De coach

 

Ik ben Katja van der Pol, drijvende kracht achter ‘Wijs Jongerencoaching & Studiekeuzebegeleiding’. Ik ben geboren in Nijmegen (1971), woon in Wijchen samen met mijn vriend en onze twee fijne kinderen, een zoon en een dochter, beiden in de pubertijd.

Mijn opleiding
Na mijn HBO opleiding aan de Academie Mens en Arbeid waar ik opgeleid ben als loopbaanbegeleider heb ik o.a. nog twee Post HBO opleidingen afgerond, de eerste op het gebied van Studiekeuze begeleiding, de laatste op het gebied van Jongerencoaching. (zie ook mijn LinkedIn profiel) Ik ben aangesloten en geregistreerd bij de NOLOC als erkend loopbaanprofessional.

Meerwaarde
Door middel van diverse trainingen heb ik me steeds verder gespecialiseerd in de begeleiding van jongeren op het gebied van studiekeuze, motivatie, zelfvertrouwen en studievaardigheden. Het voelde dan ook als een logische volgende stap om naast mijn huidige leuke baan (trajectbegeleider & jongerencoach) mijn eigen praktijk te starten. Ik ben hierbij echter niet over één nacht ijs gegaan en heb diverse jaren besteed aan een goede voorbereiding.
In de praktijk merk ik dat het voor jongeren een grote meerwaarde heeft dat ik zowel coach als studiekeuzebegeleider ben. De verschillende gebieden waarin ik begeleid (studiekeuze, motivatie, zelfbeeld en efficiënter leren & plannen) hangen regelmatig nauw met elkaar samen.

De wijsheid van de jongere
In mijn ruime (10 jaar) ervaring met jongerencoaching en studiekeuzebegeleiding heb ik geleerd dat je met jongeren veel kan bereiken als je ze contact laat maken met hun eigen wijsheid. Dus niet vertellen wat ze moeten doen, maar ze stapsgewijs begeleiden om zelf te ontdekken wat bij ze past, waar hun kracht ligt en wat voor hen wel en niet werkt.

Mijn eigen ervaring is mede mijn kracht
Zelf stopte ik ooit voortijdig met mijn eerste studie door gebrek aan motivatie en een verkeerde studiekeuze. Ik had weinig zelfvertrouwen in die tijd. Met vallen en opstaan leerde ik mijn motivatie terug te vinden, op mezelf te vertrouwen en een keuze te maken die echt bij me paste. Wat had ik in die tijd graag geweten wat ik nu weet over efficiënter leren en plannen.
Nu begeleid ik met veel plezier jongeren in dit proces. Door mijn eigen ervaring weet ik wat wel en niet werkt en begrijp ik wat jongeren nodig hebben om verder te komen. Luisteren zonder oordeel, zoeken naar de wijsheid van de jongere en praktische begeleiding bieden om zijn/haar doel te bereiken. Daar ligt mijn kracht.

Een verschil maken
Ik voel me erg gedreven om dingen te doen in mijn leven ‘die er toe doen’. Jongeren begeleiden op het gebied van keuzes, motivatie, zelfvertrouwen en studievaardigheden, dat doet er voor mij toe omdat ik hiermee echt een verschil kan maken voor ze. Zowel voor hun welbevinden nu als voor hun toekomst.
Mijn missie is om jongeren te leren hoe zij zelf aan het stuur kunnen staan en ze te laten ontdekken welk verschil zíj willen maken.

Lees ook de ervaringen van andere jongeren met WIJS

Vul het contactformulier in voor een afspraak of meer informatie