De coach

Ik ben Katja, ruim 15 jaar studiekeuzebegeleider & jongerencoach en ‘drijvende’ kracht achter WIJS. Tegenwoordig letterlijk ‘drijvend’, want sinds 2023 wonen we met ons gezin op een woonboot met een prachtig uitzicht over de Maas. De verhuizing van een gewoon huis naar een woning op het water is een geweldig besluit geweest. Bij deze keuze vertrouwden we graag op ons gevoel maar hebben we natuurlijk ook rationele afwegingen gemaakt.

Zowel je gevoel als je ratio spelen nou eenmaal een grote rol bij belangrijke keuzes in je leven. Je opleiding is ook zo’n belangrijke keuze die je zowel met je hart als met je hoofd maakt. Want alleen dan kan het een keuze zijn waar je echt voor kunt gaan.

Je studiekeuze, een keuze voor de rest van je leven?Het gaat er vooral om een opleiding te vinden waar jij je echt voor kan motiveren en die past bij hoe jij als mens in elkaar zit. Dat geeft namelijk de grootste kans dat je met plezier de opleiding doorloopt en het diploma behaalt. En natuurlijk onderzoek je wat je er daarna mee kunt. Maar als jij je ontwikkelt in een richting die bij je past, dan mag je erop vertrouwen, dat je daarna je weg wel gaat vinden.

Passie
Met het studiekeuzeprogramma van WIJS heb ik al vele jongeren mogen helpen bij het vinden van de opleiding waar ze echt blij van worden. En daar word ik dan weer blij van! Wat dat betreft leef ik een mooi voorbeeld, ik heb echt passie voor wat ik doe. Maar dat was niet altijd zo hoor!

Mijn ouders gaven de hoop op
Ooit was ik namelijk een schoolverlater zonder diploma. Door gebrek aan motivatie bakte ik er helemaal niks van op school. Ik was in 5 havo gezakt, dan maar naar het MBO. Mode en kleding leek me wel leuk maar ik had die keuze niet goed onderzocht. Toen ik daar vooral leerde om kleding te maken, bleek het toch niet echt mijn ding. Dus ik stopte ermee na het 1e jaar.

Mijn ouders gaven ondertussen de hoop op dat het nog iets zou worden met mij en een diploma. En eerlijk gezegd, kon het me niet zo heel veel schelen op dat moment. Tot dat… Mijn ouders zeiden, “ga maar een baan zoeken dan”. Dat leek me in eerste instantie een prima plan. Ik ging werken bij de plaatselijke supermarkt. Maar ik vond het helemaal niks. Ik werkte achter de kassa. Ik kwam er al snel achter dat ik dit niet wilde, de rest van mijn leven.

Het kwartje viel
Ik benijdde de scholieren die iedere dag, in hun pauze, bij mij aan de kassa hun blikje drinken af kwamen rekenen. Zij gingen daarna weer gezellig naar school. Ik wilde dat ook weer! In plaats van werk wat ik niet leuk vond. Op dat moment viel er een kwartje bij mij (toen werd er nog met kwartjes betaald). Als ik ooit werk wil doen, waar ik wel plezier in heb, zal ik toch een diploma moeten halen. En zo erg is school eigenlijk toch niet…

Wie had dat kunnen denken
En daar was mijn motivatie geboren om terug naar school te gaan. Het jaar daarop haalde ik alsnog mijn Havodiploma en 4 jaar later was ik afgestudeerd aan het HBO als loopbaanbegeleider. Toen ik eenmaal ontdekt had hoe leuk ik die richting vond, kon ik er geen genoeg van krijgen. Ik heb daarna nog twee post hbo-opleidingen afgerond op het gebied van studiekeuzebegeleiding en jongerencoaching. En nog steeds blijf ik mezelf graag ontwikkelen met diverse trainingen. Wie had dat ooit kunnen denken toen ik 18 was.

Ervaringen komen niet voor niets op je pad
Soms zijn ervaringen nodig om verder te komen. In mijn geval was dat zo. Later kijk je erop terug en zie je dat het allemaal zo heeft moeten zijn. Mijn eigen ervaring is mede inspiratie geweest voor mijn werk en de ontwikkeling van het studiekeuze programma. Het is mooi om te kunnen vertrouwen dat dingen gaan zoals ze gaan, en bepaalde ervaringen niet voor niets op je pad komen. Vaak zien we dat achteraf pas!

Vertrouwen op de goede studiekeuze
Je kunt met een goed gevoel aan een opleiding beginnen als je je studiekeuze goed onderzocht hebt. Dan weet je dat je gedaan hebt wat je kon en mag je vervolgens vertrouwen dat dit voor jou de goede keuze is. De meeste jongeren die stoppen met hun studie blijken hun keuze namelijk niet goed onderzocht te hebben. Dat gold zeker ook voor mij. Als ik destijds op de havo het studiekeuzeprogramma van WIJS had mogen volgen had ik mijn drijfveren eerder kunnen ontdekken. Dan had ik meer motivatie gehad voor mijn eindexamen en was ik zeker niet eerst mode gaan studeren.

Uniek online Studiekeuze programma
Het studiekeuze programma van WIJS is ontwikkeld om jongeren een keuze te laten maken die zoveel mogelijk aansluit bij hun persoonlijkheid en drijfveren. Dit unieke programma is gebaseerd op >15 jaar ervaring met studiekeuze en jongerencoaching. Je kunt het thuis in je eigen tijd volgen en tussentijds kun je altijd je vragen stellen aan mij. Jongeren ervaren het als een leuk programma om mee bezig te zijn omdat ze steeds nieuwe ontdekkingen over zichzelf doen. En nog belangrijker: ze kiezen hiermee de opleiding waar ze echt achter staan.

Wil jij ook met vertrouwen aan een opleiding kunnen beginnen? Klik hier voor meer informatie over het Studiekeuze programma van WIJS

 

 

Lees ook de ervaringen van andere jongeren met WIJS

Vul het contactformulier in voor een afspraak of meer informatie