Selecteer een pagina

Je studiekeuze, voor de rest van je leven?

“Veel jongeren lopen vast in de keuze voor een opleiding omdat ze niet weten wat ze de rest van hun leven willen doen. Dat geeft stress die niet helpend is. Mijn advies is dan ook om niet te focussen op wat je voor altijd wil blijven doen.

Ten eerste kun je dat niet overzien als je jong bent en dat hoeft ook echt niet. En ten tweede zit de arbeidsmarkt zo ook niet meer in elkaar.

Als je een keuze gaat maken voor een opleiding, is het belangrijkste om te ontdekken waar jij nu en de aankomende jaren gemotiveerd voor bent om je in te ontwikkelen. Je mag erop vertrouwen dat je daarna je weg wel gaat vinden.

Twee Processen tegelijk

Wat daarbij helpt, is om twee processen tegelijkertijd te laten lopen: Het proces naar buiten en het proces naar binnen.

Het proces naar buiten houdt in zoveel mogelijk opleidingen en opties bekijken, je moet weten wat er allemaal is en wat het inhoudt.

Het proces naar binnen is vaak het moeilijkste. Bij het proces naar binnen gaat het om het achterhalen van je kwaliteiten en je drijfveren, de dingen waar jij door gemotiveerd raakt.

Als studiekeuzecoach gebruik ik verschillende methoden om daarachter te komen en een professionele persoonlijkheidstest kan daar bijvoorbeeld ook bij helpen.

 

Zelf doen?

Maar je kunt ook al heel veel zelf doen:

Om je kwaliteiten te achterhalen kun je een aantal mensen die jou goed kennen mee laten denken over waar je goed in bent. Stuur ze een whatsappje met de vraag wat zij jouw 3 belangrijkste kwaliteiten vinden en wat ze je valkuil vinden. Je zult verrast zijn door de antwoorden. Je belangrijkste kwaliteiten vind je vaak zo normaal van jezelf dat je er zelf niet eens op komt.

Om te ontdekken wat je drijfveren zijn is er ook een leuke manier: bedenken wat je echt leuk vond om te doen vroeger als kind, waar beleefde je plezier aan. Dat kan vaak een redelijke voorspeller zijn voor wat je ook later nog leuk vindt, omdat het iets is wat van nature al bij je past. Het is natuurlijk niet zo, dat als je bijvoorbeeld gamen leuk vond, je dan maar iets met games moet gaan doen. Maar het is wel interessant om bij jezelf na te gaan waaróm je dat zo leuk vond. Misschien vond je vooral het strategische spel leuk, of juist het competitieve element. Of misschien ging het je vooral om het sociale aspect. Het geeft leuke inzichten om op die manier naar je drijfveren te kijken.

Een opleiding kiezen is een proces

Weet dat een opleiding kiezen altijd een proces is. Vertrouw op dat proces. Accepteer dat je het nog even niet weet. Vaak blijven jongeren heel erg in hun hoofd malen en nadenken en komen ze er maar niet uit. Natuurlijk is nadenken goed, maar hier kun je ook in doorschieten. En dat is een logische reactie, want zo zitten we psychologisch nou eenmaal in elkaar. Het kan dan heel veel ruimte geven om je “denken” even te wat opzij te zetten. Dus wel acties blijven ondernemen, zelfkennis opdoen en opleidingen bekijken, maar wel vanuit vertrouwen. Als je maar in je ‘denkmodus’ blijft, kan dat heel verlammend werken (bang zijn om het verkeerde te kiezen). Dat helpt je niet. Je blijft dan hangen in je hoofd en vanuit deze staat is het veel moeilijker om te luisteren naar wat je hart je ingeeft.

Je keuze is altijd een combinatie van ratio en gevoel. Het is belangrijk om vanuit vertrouwen het proces naar binnen en naar buiten aan te gaan. Vanuit de staat van vertrouwen kun je veel makkelijker contact maken met je gevoel. Dan sta je veel meer ‘aan’, veel meer open voor wat echt bij je past en zie je de mogelijkheden en je kansen op het juiste moment. Vanuit ontspanning, in plaats vanuit angst dat je het verkeerde kiest voor de rest van je leven.

 

Dit artikel is onlangs in een verkorte versie als gastartikel geschreven door mij voor het magazine ‘je Grote Zus”. Een magazine gemaakt voor en door studenten van de opleiding Communicatie van Hogeschool Rotterdam. Ik voelde me vereerd dat ik ervoor gevraagd werd en vond het superleuk om een bijdrage aan het magazine te mogen leveren.

Erkend Loopbaan professional

Publicatie

Publicatie

Publicatie